Medienes kildebruk

  • Journalister bestemmer seg for vinklingen på forhånd og leter bare etter noen som kan bekrefte den oppfatningen de allerede har.
  • Journalister legger kildenes ord i munnen, gjør sine egne spørsmål om til svar, og skriver om sitater slik det passer dem.
  • Maktforholdene forskyver seg. De mektige kildene gjemmer seg bak kommunikasjonsrådgivere og forlanger skriftlige spørsmål og svarer på epost, mens de uerfarne kildene ikke engang blir fortalt at de kan be om sitatsjekk.

 Dette er bare noen av de påstandene Presseforbundets kildeutvalg undersøker og drøfter. Utvalget ble oppnevnt som en følge av VGs sak om Trond Giskes dans på Bar Vulkan. VG ble felt for sju brudd på god presseskikk. 

5. november la Kildeutvalget fram sin rapport med forslag til hvordan forholdet mellom kildene og journalistene kan bedres. 

Utvalgets leder, Sven Egil Omdal, kommer til Hustri for å presentere funnene. Deretter tar vi debatten om medienes omgang med kildene. Her stiller Anniken Huitfeldt (Ap), Trygve Aas Olsen (IJ) og VGs sjefredaktør Gard Steiro.
Debattleder er Stein Kåre Kristiansen.

Sofaprat med konsernsjefen

Et nytt mediekonsern for Agder fra 1. januar 2020. Tre regionale mediehus og fem lokale mediehus. Hvordan vil dette påvirke de ansattes arbeidshverdag og journalistikken som tilbys leserne? Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media kommer til Hustri for en sofaprat om den store mediesatsingen i sør, tvekampen med konsernrival Amedia og journalistikk som forretningsmodell i 2019. Samtidig vil han måtte gi svar på spørsmålet alle stiller seg: Hvilket mediehus av Fædrelandsvennen og Agderposten er det egentlige lokomotivet i landsdelen?

Hvor blir det av søkerne?

Hvor blir det av søkerne til journalistjobbene? Vi tar debatten.

 Før sto søkerne i kø for å få vikarjobber i redaksjonene. Nå sliter flere mediehus med å få kvalifiserte kandidater til ledige stillinger. Samtidig foregår det nedbemanning i mange redaksjoner. 

Som følge av rekrutteringsvansker har Finnmarken i samarbeid med Amedia det siste året gjennomført et prøveprosjekt hvor de har utlyst stillinger uten krav om erfaring og utdanning. Fire utvalgte startet med halvannen dags kursing i presseetikk og journalistisk metode i Oslo, etterfulgt av et seks ukers praktikantopplegg hos Finnmarken. Som et resultat har Finnmarken fått to nye ansatte som ifølge ansvarlig redaktør fungerer svært godt. "Jeg tenker at dette kan være et eksempel til etterfølgelse når vanlig rekruttering ikke fungerer, i hvert fall tanken med å senke lista litt, og heller satse på tettere oppfølging", skriver Anniken Renslo Sandvik i Finnmarken.

Så hvor blir det av journalistene? Søker de seg bort fra yrket? Eller har de ikke riktig kompetanse til de ledige stillingene i dagens multimediale redaksjoner? Vi stiller spørsmålene og håper vi kan få noen svar under denne debatten. 

Vi møter distriktsredaktør Morten Rød fra NRK Sørlandet, nyhetsredaktør Katrine Lia fra Agderposten, avdelingsleder Hilde Kristin Dahlstrøm og mediestudent Sondre Lindhagen Nilssen samt Dennis Ravndal fra NJs landsstyre. Debattleder er tidligere NRK-redaktør Steinar Nielsen.

Lyktes vi med valgdekningen?

Flere steder fikk kommunevalget 2019 et uventet utfall. Særlig i Kristiansand gjorde protestpartiene et brakvalg, og småpartier fikk flere stemmer enn normalt. Hvilken rolle kan pressen ha spilt for utfallet, og hvilken rolle har egentlig pressen før, under og etter et lokalvalg? Gjorde de lokale mediene på Sørlandet jobben sin under årets kommunevalg? Vi tar debatten.

I panelet sitter Vigdis Holmaas (NRK Hordaland, forfatter av Konstruktiv journalistikk), Eivind Ljøstad (ansvarlig redaktør, Fædrelandsvennen), Morten Rød (distriktsredaktør NRK Sørlandet), Katrine Lia (redaktør Agderposten) og Mette Gundersen (politiker, Arbeiderpartiet). Debatten ledes av Margrethe Saga, fungerende redaktør i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.


Arbeidsplassene møter studentene

Redaktør Eivind Ljøstad (Fædrelandsvennen), digitalredaktør Øystein Bjerkestrand (Agderposten) og Morten Rød (NRK) møter journalistikk-studentene for å fortelle hva mediehusene ser etter når de jakter på nye talenter til redaksjonene. Det blir også etiske utfordringer å bryne seg på i etikk-kahoot…